Obnovljivi izvori energije

Što su cjepanice ?

Cjepanice su veći komadi drveta, koji se koriste za loženje u kotlu. U pravilu se kotao na cjepanice ručno puni. Najveća prednosti kotla na cjepanice je – pored niskih troškova za gorivo – učinkoviti stupanj djelovanja od cca. 90 %. Količina energije koju dobijemo izgaranjem 3 kg drveta ekvivalentna je jednoj litri loživog ulja.

Što su briketi ?

Briketi su proizvodi slični peletima, ali mnogo veći. Također nastaju u procesu presanja suhog usitnjenog drvnog otpada bez dodavanja vezivnih sredstava. Veličine su različite i one mogu varirati od promjera oko 50 do 100 mm ili većeg. Obično su dugački oko 60 i 150 mm.

Što je drvna sječka ?

Noviji sustavi za grijanje koriste najčešće pelete i drvnu sječku. Automatika sagorjevanja u pećima i kotlovima stavlja pelete i drvnu sječku u isti rang s loživnim uljem i plinom. Peći se automatski pale i gase, postižu i održavaju zadanu temperaturu te imaju automatsko doziranje što drvnoj sječki daje prednost u usporedbi s grijanjem na drva ili drveni briket.

Kotao na drva S-4 Turbo

Inovativnost i sposobnost

Već skoro pedeset godina poduzeće Fröling  prema okolišu obzirno se odnosi  i CO2 čini neutralnim u proizvodnji topline iz drvne biomase. Puno inovacija koje danas predstavljaju najbolju raspoloživu tehnologiju je upravo nastalo u našem poduzeću. Naši iskusni inženjeri su za naš kotao na cjepanice S4 TURBO zadali visoke ciljeve te su ih prenjeli u visoko razvijeni proizvod S4 TURBO.Najbolje izgaranje glede emisije i korisnog djelovanja .

Kotao na drva-Kotao na drvnu biomasu Robusna komora izgaranja s dugim vijekom trajanja
Mikroprocesorska automatika s multifunkcionalnim displejem
Jednostavno čišćenje i odstranjenje pepela
Modularna regulacijska tehnika sistemom e Bus

Veći prostor za punjenje.

Kotao S4 Turbo omogućuje loženje polametarskih cjepanica već pri snazi 15 kW. Kotao se jednostavno puni sprijeda, intervali punjenja su dulji zbog velikog prostora za punjenje. često puta je dovoljno jedno punjenje kroz cijeli dan. Tako Vam ostane više vremena za druge poslove, kotao S4 Turbo Vas ugodno grije s toplinom iz drva.>

Novi oblik komore izgaranja

Fröling je patentirao visokoučinkovitu cilindrično oblikovanu
komoru izgaranja i tako postavlja nove standarde s optimiziranjem usmjeravanja drvnog plina. Zbog produžene zone izgaranja količina emisije se dodatno smanjila.S tim patentom se posebno pridonijelo očuvanju čistoće zraka. Robusna izrada i upotreba silicijevog-karbida za visokotemperaturnu komoru izgaranja produžio se vijek trajanja.

Jedinstvena automatika za loženje

 • napunite, pripalite, zatvorite vrata
 • bez zadimljene kotlovnice
 • uređaj za automatko predpaljenje (po narudžbi)

To je jednokratno! Nasuprot uobičajenim kotlovima na uplinjavanje drva je jednostavno kod kotla S4 Turbo zbog posebnog dovoda pimarnog zraka vrata za loženje zatvorite po izvršenom paljenju. Veću udobnost Vam nudi uređj za automatsko paljenje koji je dobavljiv po naruđbi- dodatna oprema. Grijanje na drva je udobno jer možete namjestiti vrijeme paljenja ili je paljenje kotla u ovisnosti o temperaturi akumulatora topline.

 

Serijska tehnika WOS

Udobnost ne smije imati kompromis. Tehnika WOS (sistem optimizacije iskorištenja) koja je serijski ugrađena u kotao S4 Turbo je sastavljena iz posebnih turbolatora koji su postavljeni u cijevi toplotnog izmjenjivača. Mehanizam s ručicom omogućuje jednostavno čišćenje ogrjevnih površina s vanjske strane.Dodatna prednost: čiste ogrjevne površine omogućuju manju uporabu energije.

Kotao na drva s izrazitim prednostima:

 • Lambda sonda za optimalno izgaranje.
 • Ventilator prisilnog podtlaka, reguliran broj okretaja za optimalno djelovanje izgaranja
 • serijska tehnika WOS ( sistem optimizacije) za visoku iskoristivost i jednostavno čišćenje stražnjih izmjenjivača topline.
 • Kvalitetna toplinska izolacija.
 • Korisniku izveden jednostavan pristup čišćenja s prednje strane.
 • Novi regulacijski koncept Bus veze s mikroprocesorskom regulacijom Lambdatronic S 3200.
 • Odsis dimnih plinova omogućuje punjenje kotla drvima bez dimljenja.
 • Dodatni sloj ložišta omogučava učinkovito izgaranje bez nastajanja katrana.
 • Veliki prostor za punjenje polametarskih cjepanica omogučuje dugi interval ponovnog punjenja drvima.
 • Automatika za loženje s posebnim dovodom zraka za brzo paljenje ( po narudžbi: uređaj za automatsko paljenje).
 • Novi oblik komore izgaranja omogučuje najniže emisije zbog duge zone izgaranja i čišćenja s prednje strane.

Model S4-turbo dobavljiv je u (ovisno o nazivnoj snazi) u 7 varijanti.

 • S4-turbo 15 (15 kw)
 • S4-turbo 22 (22 kw)
 • S4-turbo 28 (28 kw)
 • S4-turbo 34 (34 kw)
 • S4-turbo 40 (40 kw)
 • S4-turbo 50 (50 kw)
 • S4-turbo 60 (60 kw)

 

Katalog

Iz najbolje kuće

Skoro 50 godina poduzeće Froling bavi se isključivo s učinkovitim iskorištavanjem energije iz drva. Ime Froling tako danas predstavlja modernu ogrjevnu tehniku na drvnu biomasu iz Austrije. Naši kotlovi na kruto gorivo, sječku i pelete uspješno djeluju po cijelom svijetu, svi proizvodi su izrađeni u našim tvornicama u Austriji i Njemačkoj. Najsuvremeniji strojni park osigurava kvalitetu, također najmanjih detalja,a gusta servisna mreža osigurava brzu i sigurnu opskrbu.

Prodaja i servis.

De Lisjak d.o.o.

Ul.Matije Gupca 37,

10310 Ivanić Grad
Hrvatska

gsm:099 2812 969,
tel:01/2830 358,
fax:01/2830 359,